Değerli Velilerimiz Kaygılı Çocuğumuza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Değerli Velilerimiz Kaygılı Çocuğumuza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

02.03.2021 115

1-Her şeyin yolunda olduğunu söylemektense güvende hissetmelerini sağlayın

Birisine her şeyin yolunda olduğunu söylemek, onun duruma dair kendisini daha da kötü hissetmesine sebep olabilir ve muhtemelen bu sakinleştirme amaçlı gönülsüz girişimler biraz da irrite edicidir. Halbuki hiçbir sözcüğe ihtiyacınız yok, eyleme geçin. Eğer çocuğunuzun probleminin kaynağını biliyorsanız, çözüm için adım atmaya başlayın. Örneğin; siber zorbalıkla ilgili bir sıkıntı yaşıyorsa, ona sosyal medyada güvenlik ve gizlilik ayarlarını nasıl geliştireceğini gösterin.

2-Nefes egzersizleri

Anksiyete atakları esnasında, zihin endişelere odaklandıkça telaş ivme kazanır ve kalp atışları hızlanır. Aşırı heyecanlanma sonucu tüm vücut alarma geçecek ve rahatsız edici fiziksel sonuçlar yaşanacaktır. Bunu önlemenin en basit ve etkili yollarından birisi nefes egzersizleri yapmaktır. Bilmiyorsanız hemen öğrenmeli ve çocuğunuza da öğretmelisiniz. Sadece 5 dakika boyunca alınan yavaş ve derin nefesler bile, beynin mantık bölümünün çalışması için gerekli zihinsel yatışmayı sağlayabilir.

3-Çocuğunuzla etkileşim kurun ve kaygılarının neden kaynaklandığını anlayın

Bir insanın diğerinden neden rahatsız olduğunu ya da kolayca çözülebilecek bir problemi neden bu kadar büyüttüğünü anlamak her zaman kolay olmayabilir, özellikle de arada büyük bir yaş farkı varsa. Yapılması gereken onun kaygılarını küçümsemek değil, duruma onun gözünden bakabilmek ve empati kurmak olmalıdır. Arada sırada korkmanın ve kaygılanmanın son derece doğal olduğunu öğrenmelerini sağlayın ve bununla nasıl savaşabileceklerini...

4-Hayal güçlerinden faydalanın ve kaygılarından uzaklaşmasına yardımcı olun

Çocuklarınıza nasıl hissettiklerini paylaşmayı ve nefes egzersizlerini öğretmek iyi bir başlangıçtır, ama kendini tekrarlayan endişe döngüsünden çıkmaları için zihinlerini dağıtmayı bilmek de oldukça önemlidir. Belirli bir problem üzerinde odaklandıkları sürece, rasyonel düşünemeyeceklerdir. Onlara ilginç ve rahatlatıcı bir konuma doğru zihinsel yolculuklarında eşlik edin. Kendilerini hangi şartlar altında daha rahat ve sakin hissettiklerini öğrenin ve bu koşullara ulaşmalarını sağlayın. Hayal gücünün görkeminden faydalanmaktan çekinmeyin.

Kaynak: PDR Dergisi