Çölyak hastalığı genetik olarak yatkın bireylerde; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan "gluten" proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen ince bağırsak hastalığı olarak tanımlanmaktadır.
Bu kapsamda; 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü'nün bulunduğu hafta içerisinde resmî ve özel okul/kurum yönetimleri tarafından http://amasyaisg.meb.gov.tr/www/colyak-egitimleri/dosya/50 adresinde yer alan sunum ve bilgilerden yararlanılarak öğrenci, öğretmen, veli, yemekhane-kantin işletmecisi/çalışanı ve diğer okul çalışanlarına yönelik farkındalık eğitimlerinin yapılmasının sağlanması, çölyaklı öğrencilerin beslenmesinin sağlanabilmesi için kantinlerde, okul/kurum ve pansiyon yemekhanelerinde glutensiz ürünlerin bulundurulması, glutensiz besin hizmetinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
http://amasyaisg.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_04/19133016_Colyak_HastalYYY_sunumu.pptx